SE terapi

SE (Somatic Experiencing) er en terapiform, som nænsomt og virksomt regulerer et overbelastet nervesystem. 

At regulere nervesystemet, betyder at mindske og opløse fysiske og psykiske stressreaktioner, som følge af chok, traumer eller anden overbelastning.  Terapien foregår i et blidt og roligt tempo, hvilket er forudsætningen for at regulere nervesystemet.

Kroppen reagerer på chok og ubehagelige oplevelser, ved at trække sig sammen og skabe spændinger som en instinktiv reaktion mod oplevet “angreb” .  Har du ikke fået “rystet oplevelsen af dig” vil spændingerne blive siddende i kroppen og medføre fysiske og/eller psykiske symptomer. 

Metoden er udviklet af Peter Levine, som udgav sin første bog  ‘Væk tigeren‘ om emnet i 1997. Han har siden udgivet en række bøger om metoden, som tager afsæt i både biologi og psykologi. Somatic Experiencing er i dag udbredt til 6 kontinenter og globalt er flere end 12000 professionelle behandlere i dag uddannet i metoden. Læs mere om metoden og PL her http://Somaticexperiencing.com og på den danske SE-forenings hjemmeside http://Somaticexperiencing.dk   Du kan også læse mere om Peter Levines bøger og SE metoden her på siden under Inspiration  

 

SE terapi hos mig kan foregå ved:

  • samtale og guidning, med opmærksomhed på hvad der sker i kroppen   
  • du ligger på briksen eller sidder i stolen, hvor jeg understøtter kroppens egen regulering, ved at lægge hænder på (hands on)
  • at komme op at stå og arbejde med bevægelse 
  •  jeg vil have fokus på hvilke øvelser eller aktiviteter du kan lave på egen hånd imellem sessionerne hos mig. På den måde, bliver du i stand til selv at mindske dine symptomer.

 

Opmærksomhed på kroppen, giver adgang til din krops erfaringer

Jeg tager udgangspunkt i de fysiske eller psykiske symptomer, du oplever som belastende. Ved hjælp af opmærksomhed på kroppen og meget enkle øvelser, understøtter vi kroppens egen evne til at regulere sig og blive fri af ubehaget. 

“Hands on” betyder at jeg lægger hænderne på f. eks. skuldre, nakke, ryg eller ankler, som en støtte til opmærksomhed på kroppen. Hands on skaber afspænding og fordybelse og får dit nervesystem til at falde til ro.  Den fysiske støtte kan være ekstra hjælpsom i situationer, hvor man har svært ved helt at mærke kroppen, eller har svært ved at regulere sig ved egen hjælp.

Vi undersøger hvordan dine kropslige reaktioner hænger sammen med dine følelser og tanker.   Og gradvist vil du få indsigt i erfaringer og oplevelser der ligger bag smerter og ubehag i krop og psyke. 

SE-terapi giver oplevelse af sammenhæng og mening

Et vigtigt element i SE er, at metoden  giver os oplevelsen af sammenhæng mellem væsentlige aspekter i vores liv : tanker, kropsfornemmelser, følelser, sansninger, erfaringer, adfærd. Og med fornemmelsen af sammenhæng, følger oplevelsen af mening i livet.

Du kan finde yderligere info på  den danske SE-forenings hjemmeside:  http://www.somaticexperiencing.dk