SE terapi

Hvad er SE?

SE eller Somatic Experiencing er en terapiform, som nænsomt og virksomt regulerer et overbelastet nervesystem. Chok og traumer belaster nervesystemet.  At regulere nervesystemet, betyder at mindske og opløse fysiske og psykiske stressreaktioner.  Terapien foregår i et blidt og roligt tempo. Dette er forudsætningen for at regulere nervesystemet.

Kroppen reagerer på chok og traumer, ved at trække sig sammen og skabe spændinger. Det sker som en instinktiv reaktion mod oplevet “angreb” .  Har du ikke fået “rystet oplevelsen af dig”, vil spændingerne blive siddende i kroppen. Det er årsagen til vi får fysiske og/eller psykiske symptomer. 

Metoden

er udviklet af Peter Levine, som udgav sin første bog  ‘Væk tigeren‘ om emnet i 1997. Han har siden udgivet en række bøger om SEmetoden.  SE behandler chok og traumer ved at tage afsæt i både biologi og psykologi.

Somatic Experiencing er i dag udbredt til 6 kontinenter og globalt er flere end 12000 professionelle behandlere i dag uddannet i metoden.

Læs mere om metoden og PL her http://Somaticexperiencing.com og på den danske SE-forenings hjemmeside http://Somaticexperiencing.dk   Du kan også læse mere om Peter Levines bøger og SE metoden her på siden under Inspiration  

SE terapi hos mig består af:
  • samtale med opmærksomhed på hvad der sker i kroppen. Jeg vil have fokus på at  guide dig, så du gradvist kan mærke din krop bedre. Når du kan mærke kroppen, er det nemmere at mærke præcist, hvad der er årsagen til du ikke har det godt.  
  • du ligger på briksen eller sidder i stolen.  Jeg støtter kroppens egen regulering, ved at lægge hænder på (hands on). Eller du lægger selv hænder på din krop hvor det er relevant. Fysisk kontakt får kroppen til at falde til ro.
  • at komme op at stå og arbejde med bevægelse 
  •  jeg vil have fokus på hvilke øvelser eller aktiviteter du kan lave på egen hånd, imellem sessionerne hos mig. På den måde, bliver du aktivt i stand til selv at mindske dine symptomer.
Opmærksomhed på kroppen er nøglen til helbredelse.

Jeg tager udgangspunkt i de fysiske eller psykiske symptomer, du oplever som belastende. Opmærksomhed på kroppen giver adgang til din krops erfaringer.  Meget enkle øvelser understøtter kroppens egen evne til at regulere sig og blive fri af ubehaget. 

“Hands on” betyder at jeg lægger hænderne på f. eks. skuldre, nakke, ryg eller ankler, for at støtte  opmærksomhed på kroppen. “Hands on” skaber afspænding og fordybelse og får dit nervesystem til at falde til ro.  Den fysiske støtte kan være ekstra hjælpsom i situationer, hvor man har svært ved helt at mærke kroppen, eller har svært ved at slappe af ved egen hjælp.

Vi undersøger hvordan dine kropslige reaktioner hænger sammen med dine følelser og tanker.    Gradvist vil du få indsigt i erfaringer og oplevelser der ligger bag smerter og ubehag i krop og psyke. 

SE-terapi = oplevelse af sammenhæng og mening

 Et vigtigt element i SE er, at metoden  giver os oplevelsen af sammenhæng mellem væsentlige aspekter i vores liv. 

Vi taler om hvordan du oplever tanker, kropsfornemmelser, følelser, sansninger, erfaringer, adfærd.  Og vi taler om hvordan de forskellige dele hænger sammen.  For de hænger sammen.  Og når du mærker det, mærker du sammenhæng indeni.  Og med fornemmelsen af sammenhæng, følger oplevelsen af mening i livet.

 

Du kan finde yderligere info på  den danske SE-forenings hjemmeside:  http://www.somaticexperiencing.dk